"Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa…"

Viime viikolla tuli kyläiltyä isommilla messuilla tuolla Keskisessä Euroopassa. Jälleen kerran, kun sinne pelipaikalle pääsi, niin pisti pientä suomalaista miestä mietityttämään, että kuinka iso paikka maailma oikein onkaan ja taas sekin, että kuinka pieni paikka Suomi täällä ”jossain” onkaan. Meitä on täällä Pohjolan perukoilla 5 520 535 (30.9.2018). Verrokiksi, jos ottaa vaikka Bayerin keskuksen Münchenin niin siellä asuu n. 1,5miljoonaa ihmistä. Ja kyseinen Münchenin talousalue käsittää väkimäärän, joka on n. 2,65miljoonaa. Asukastiheys on 4500 asukasta per neliökilometri. Verrokkina voidaan kertoa, että pelkästään Uudellamaalla asukastiheys on noin 178 asukasta per neliökilometri.

Mitä tämä tilasto-Niilo yrittää tässä nyt kertoa, niin on se, että me olemme Suomessa äärimmäisen pieni populaatio ja ennen kaikkea markkina-alue millekään ja samalla kaikelle, jotka täällä operoivat tai tänne jostain kumman syystä haluavat operoimaan. Silti olemme siinä asemassa, että ihan varmasti käytämme kaikkia niitä samoja tuotteita, palveluita, tietoa, taitoa ja osaamista kuin esimerkiksi baijerilainen nahkahousu jossain kaukana meistä. Päivittäisessä tekemisessä oman työni kautta huomaan, että meillä on kaupan alalla aivan jumalattomia haasteita tarjota riittävää kiinnostusta toimijoille, jotka ”haaveilevat” Suomen markkinoilla operoimisesta. Silti käyttäjät, asiakkaat, tarvitsevat samaisia tuotteita mm. kone- ja laitevalmistajien tiimoilta kuin niitä käytetään noilla isoilla markkinoilla, mutta yksikköjen edessä luvussa on vaan eri suuruus kertoimia.

Olen tässä syksyn aikana käynyt erinäisiä keskusteluja monen sidosryhmän kanssa materiaalien joko myymisestä ja tuottamisesta tai ostamisesta ja hallinnasta. Milloin kilpailukyvyn varmistamiseksi on kysytty sitä parempaa hintaa ja vastaus on: ”Your quantities are so poor.” Tai jos on kysytty nopeampaa toimitusaikaa niin vastaus on: ”We have bigger customers waiting first.” Tai on kysytty pienempiä toimituseriä niin vastaus on: ”We’re not producing that small quantities.” Suomeksi sanottuna voi sanoa, että: ”PV:llä on motarilla välillä haasteellista huristella menemään.”

Onneksi tämä mittasuhde on ymmärretty jo kauan aikaa sitten WIRECO:ssa. Joustava tekijä, laajin toimittajakenttä nisch-tekemisessä ja halu tehdä asiat kunnolla, ovat sellaisia nyansseja, joilla on tänäkin vuonna löydetty lisää tekemistä. Vuosi rupeaa olemaan loppusuoralla – jälleen kerran – ja vielä tovi painetaan tätäkin peliä pakettiin ennen kuin aloitetaan uusi vuosi ja uudet kujeet. Ennen mitään toivotuksia tai kepeitä ylisyömisiä niin tehdään kaikki vähän enemmän ja paremmin asioita. Sillä me pääsemme eteenpäin.

 

-Ali-