Rekrytointi

Jo näkyi päivä kirkas, kun päätimme, että eteenpäin. Myyntivoimaa. Kasvua. Liikevaihtoa. Tulosta. Itse uskon siihen, mitä eräs sukulaismieheni joskus minulle kertoi, kun uteliaana tältä kosmopoliitilta kyselin, missä vaiheessa pitää kenties varoa tekemistä kasvun äärellä. Hän kertoi, että on olemassa kahdenlaista bisnestä. On niitä liiketoimintoja, jotka vääjäämättä kuolevat, koska eivät tunnista tilannetta, jossa ovat ja tekevät pahoja virheitä odottaessaan sitä ”parempaa” hetkeä ja juna menee ohitse. Ja sitten on niitä, jotka keskittyvät toiminnassaan kasvattamaan liiketoimintaa. Kiitos. Minä valitsen tämän jälkimmäisen.

Mitä sitten edellyttää toiminnan kasvattaminen? Itse luokittelen siihen kaksi haaraa; orgaaninen ja epäorgaaninen. Oman jo olemassa olevan mallin skaalattavuus sisäisesti, mikä näkyy esim. uusina asiakkaina, uusina kauppoina, kehittyvien asiakassuhteiden kasvuina yms. Tai sitten esimerkiksi mahdollisten ulkopuolisten liiketoimintojen integroiminen esim. yrityskaupoilla jo olemassa olevaan toimintaan. Ja koska WIRECO on vielä pieni yritys markkinoilla ja tuntuu siltä, että sopivan kokoista yritystä ei ole edes ajatustasolla ”ostettavissa”, haemme kasvua omaa, jo olemassa olevaa liiketoimintaa kasvattamalla. Mitä ponnisteluja tämä sitten edellyttää? Muistaakseni jossain kohtaa elämänpolkuani eräs tunteita herättävä herrasmies nimeltä Jari Sarasvuo kertoi hienon lausahduksen: ”Jos ei ole myyntiä, ei ole mitään.” Ja tällä ei varmasti hänkään tarkoittanut mitään eriarvoisuuden kasvattavaa mielipahaa kenenkään positiota ajatellen työelämässä. Mikäli lähdetään purkamaan ajatusta myynnistä allekirjoittaneen tyyliin, niin se on ihan kaiken elävän liiketoiminnan sydän, keuhkot ja peräaukko. Mikäli se ei pumppaa, hengitä tai ulosta niin lopputulema on aika paska.

Tästä aasinsillasta päästään rekrytointiin. Me päätimme tehdä lisäpanostuksen myyntivoimaan. Ja niin kuin kaikki, jotka ovat tehneet rekrytointeja tietävät niin voi veljet… On sitä Seppää, Saritaa ja marisijaa liikenteessä, joille pitäisi tarjota johtajan palkkaa, oikeuksia ja titteli. Mutta kun samaan päälauseeseen lisää sivulauseen ja kysyy, että otatko sitten ne vastaavat vastuut, niin jo on aika hiljaista. Tällä kertaa päätimme ulkoistaa rekrytoinnin sille keskittyneille alan osaajille. Voi ristus minulla paloi kerran tai kaksi vikavirrat ja sulakkeet siihen jahkailuun, kun piti pelkästään saada haastateltavaa kuultavaksi. Jossain kohtaa oli siellä sitäkin Seppää, joka ei sitten tullut edes pelipaikalle haastateltavaksi. Mietin muutamaankin otteeseen, mikä tällaisia ihmisiä oikein vaivaa…? Mina ei ummarra… Ja niin kuin kaikessa myynnissä niin ei tämä rekryfirmojen toimintakaan ihan kaikilla päivänvaloa kestä. Mutta tämä on sitten jo eri tarina. Nooh, erilaisten vääntöjen kautta meidän kohdalle vihdoinkin osui uusi mies. Hän melkein otti ’cojones’ista kiinni, kun eteiseen astui ja siinä sen sitten jo haistoi, että ei tuo kundi housuihinsa helpolla pasko. Aika sen sitten näyttää, että missä lopulta mennään, mutta niin kuin tälle ihmishaistajalle saattaa seuraavan lauseen suoda, niin minä haistan alle 5 sekunnissa Leisure Suit Larry’n.

Uuden myyntimiehen myötä WIRECO:n työpaikan dynaamisuus niin toimistolla kuin asiakaskentässäkin tulee muuttumaan. Tekemisen meininki ei ainakaan tuesta tule jäämään kiinni. Niin paljon haluan olla se paras mahdollinen työnantaja ja työpaikka, että ensimmäisenä ei kylmään ja syvään päätyyn miestä laiteta. Uskon, että hyvinkin nopeasti pelikenttä tulee kuulemaan niin hänestä kuin uusista haasteistamme. Annetaan miehelle mahdollisuus loistaa ja onnistua.

-Ali-