Vaalit tulossa, mikä muuttuu?

Kirjoitan tätä tekstiä Ystävänpäivän iltana. Vaikea sanoa, että miksi juuri tällaisena ajankohtana, mutta ”on vaan sellainen fiilis”, että voisin tähän muutaman rivin avata. Ja se, että eikö minulla olisi ystäviä/kavereita, joiden kanssa hengata juuri tänään… noh, eikö se niin mene, että kaikki tuntee apinan, mutta apina ei tunne ketään. 

Pehmeät ja kovat arvot. Ystävät ja kaverit. Rakkaus ja viha. Osto ja myynti. Siinä tämän yrittäjän oma jing ja jang. On taas se aika tämän valtakunnan tiukua, että eduskuntavaalit lähestyvät. Ai että kun on lennokkaita aforismeja, teesejä, agendaa ja persoonia. Mutta yksi asia puuttuu – taas – ja se on se sisältö. Missä on se paljon parjattu sisältö? Mitä ihan oikeasti tullaan tekemään? Minua on pyydetty mukaan muun muassa kunnallispolitiikkaan jo monet kerrat. Joka kerta olen sanonut ei. En voi käsittää, että kun jo muinaiset kreikkalaiset loivat käsitteen ja järjestelmän nimeltä demokratian, että miksi se tänä päivänä on vain sarja huonoja kompromisseja? Missä olisi se lempeä ja oikeudenmukainen diktaattori, joka haluaisi meille kaikille hyvää? Nykyisessä järjestelmässä meillä on sarja populisteja, jotka pelkäävät menettävänsä jo saavutettuja etuja. Huoli on lähinnä siitä, että pääsenkö sitten seuraavalle kaudelle uudestaan. Tällöin jopa omasta maalaisjärjestä ja omatunnosta luovutaan, sekä ryhmäedun että oman edun vuoksi. Demokratia on valittujen palojen – politiikkojen – kohdalla kuollut. Ja taas se yhteinen etu… se katosi jo rappusilla.

Miksi tästä sitten itkeä valittaa? No siksi, että haluaisin yrittäjänä tuoda yhteisvastuullisen panokseni yhteiskuntaan, jonka pienenä osana olen. Haluaisin maksaa takaisin yhteiskunnallemme siitä mahdollisuudesta, että minulla on olemassa edellytykset menestyä yritysmaailmassa. Tämän pohjana on esimerkiksi toimiva infrastruktuuri ja korkeampi moraali, jotta minä voin olla yrittäjä mahdollisimman pienellä vaateella korruptioon ja jossa säännöt ovat mahdollisimman selkeitä. Haluan kasvaa, saada ympärilleni itseäni fiksumpia ja taitavampia ihmisiä, tehdä jotain erilaista, josta on osallisille ja osattomillekin hyötyä. Haluan olla hyödyksi. Miksi se ei näin vaalien alla tunnu saavuttavan yrittäjän sydäntä tahi järkeä…? Yrittäjän sosiaalinen status, oikeudet yhteiskuntaan, kallis oravanpyörä ja kateus ovat nyansseja, joilla yrittäjiä lannistetaan. Voisin teknisesti kertoa monta jopa idioottimaisen tason ratkaisua yrittäjyyden kepittämisestä siinä samassa kuin on sanonta, että työtä tekemällä ei rikastu.

Joten, minulle tärkeintä ovatkin arjen pienet asiat ja osatekijät. Toimiva yhteistyöverkko – asiakkaat ja toimittajat. Ilman asiakkaita ei ole toimintaa ja ilman toimittajaa ei ole asiakasta. Hyvää ystävänpäivää meille kaikille asiakkaille.